Förarlösa taxibilar i San Fransisco. Hur blir det i Sverige?

Förarlös taxibil

General Motors enhet för självkörande bilar, Cruise, har fått godkännande för verksamheten i San Fransisco och Cruise chefen Gil West kallar det för en milstolpe för hela branschen!

Företaget har ett 30-tal elbilar av märket Bolt som rullar runt på San Fransiscos gator under vissa tider på dygnet men med detta godkännande så kan man räkna med fler självkörande bilar. Vi vet att det som händer i USA förr eller senare också brukar komma till Sverige så nu uppstår frågan, hur kommer detta att påverka taxibranschen i Sverige?

Vi på Taxi Malmö är övertygade om att det såklart finns en marknad för detta även i Sverige men som med allt annat så kommer det att krävas en inlärningskurva för att kunder och passagerare ska våga acceptera och lita på den förarlösa tekniken. Vi har sett olyckor och dokumenterat märkliga händelser med de förarlösa taxibilarna i USA, som t.ex. när en Cruise bil kört utan ljus på kvällen och blev stoppad av en förvånad polispatrull när de insåg att det inte fanns någon förare i bilen.

Vi tror att den här marknaden eventuellt kan komma att slå igenom först i de större städerna där passagerarna inte ska färdas så långt och där man även färdas i max 30 eller 50km i timmen. Men för längre resor, t.ex. taxi till flygplatsen eller därifrån när taxibilen måste navigera på motorväg i hög hastighet, ja där tror vi att den absoluta majoriteten föredrar en utbildad och kompetent taxichaufför. Det ger en känsla av service och trygghet som inte går att automatisera bort ur ekvationen.

Vår slutsats är alltså att vi välkomnar den spännande utveckling som sker med automation men vi är helt övertygade om att taxiflottan kommer att bestå endast av en liten del förarlösa bilar medans majoriteten fortfarande kommer att bestå av trevliga, utbildade personer som med ett leende på läpparna för våra kunder från A till B.

Vad tror du? Kommentera gärna på vår facebook sida.