Hur tidigt ska jag komma till flygplatsen?

flygplatsen

Många ställer sig frågan: Hur tidigt ska jag ta mig till flygplatsen? Här tar vi upp de viktigaste sakerna som du bör veta.

Visste du att 2,7 miljoner människor flyger runt i världen varje dag? Flygplatser kan därför bli ganska fyllda under hektiska säsonger, vilket gör det svårt för vissa människor att hinna i tid till sitt flyg.

Det som komplicerar saker ännu mer är att svara på frågan; hur tidigt ska jag komma till flygplatsen? Vissa säger att en timme innan ditt flyg är bra, medan andra hävdar att du måste komma dit fyra timmar i förväg.

Så vad är det rätta svaret? I den här artikeln ger vi dig allt du behöver veta för att komma säkert och i tid till ditt flyg.

Vad kan dra ut på tiden när jag ska checka in?

Det finns en anledning till varför folk rekommenderar att du anländer flera timmar innan före ditt flyg – en mängd olika saker kan nämligen orsaka fördröjningar och göra att du kommer sent.

Det finns sätt du kan effektivisera processen, men i slutändan måste du förbereda dig på det värsta och hoppas på det bästa. I det här avsnittet kommer vi att diskutera de fyra huvudsakliga sakerna som gör att folk blir sena till sitt flyg.

Internationella flighter

Om du har möjlighet bör du alltid anlända tidigare till internationella flyg än till inrikesflyg. Varför? På grund av de extra steg som krävs för att komma igenom säkerheten. Dessa typer av flygningar kräver att du passerar check-in och passkontroll.

De flesta som åker med internationella flyg planerar också att checka in en väska eller två vilket kan förlänga processen. Vanligtvis adderar dessa steg ytterligare tjugo eller femton minuter till väntetiden. Men om det är något fel med ditt pass, eller om du råkar ut för oväntad trafik eller kanske en olycka på vägen så kan det vara lätt att missa ditt flyg.

Check-in

Om du planerar att checka in en väska så kommer du troligtvis behöva vänta i en lång kö innan du når en tillgänglig agent. På hektiska dagar eller dagar med dåligt väder kan dessa köer vara ännu längre. Nu inför påskhelgerna så har det faktiskt varnats för väldigt långa köer hos flygbolagen och Aftonbladet skrev för en tid sedan om ”kilometerlånga köer på Arlanda som orsakats av personalbrist!

Om du planerar att checka in personligen kommer du troligen att spendera tjugo minuter på att vänta på ett inrikesflyg och trettio till fyrtio minuter på internationella. Att förse dig själv mycket extra tid hjälper dig också att ge dig lite rörelsefrihet om något skulle vara fel med din biljett eller ditt pass.

Tänk också på att många flygbolag vägrar att ta emot väskor 45 minuter till en timme innan flyget avgår. Du kan spara tid på din flygincheckningstid med en onlinetjänst som låter dig checka in på din mobila enhet men du måste fortfarande köa för att lämna in dina väskor.

Säkerhetskontrollen

För det mesta är det en relativt snabb process att ta sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen. Det kan dock lätt bli förlängt om du oavsiktligt råkat ta med dig en förbjuden vara.

I dessa fall kan säkerhetspersonalen ta dig åt sidan för ytterligare screening och kontroller.

Om du har bråttom att hinna till ditt flyg är det här det sista du vill ska hända eftersom det lätt kan lägga till femton minuter eller mer beroende på hur ingående kontrollen är. För att förhindra det, se till att du följer alla riktlinjer om vad du får och inte får ta med dig på ditt flyg.

Helger och högtider

Om du planerar att resa under högtider såsom jul eller påsk så bör du förvänta dig mycket mer folk på flygplatsen. Denna ökning av människor innebär såklart längre köer och trafik.

Det är lätt för andra människor att hindra dig från att komma till ditt flyg i tid under dessa hektiska tider på året. Därför rekommenderar vi att du skaffar dig en reseförsäkring om du väljer att flyga under semestern. På så sätt kan du få ersättning vid försening eller avbokning.

Vad är bästa sättet att komma till flygplatsen?

Om du inte planerar att parkera ditt fordon i ett flerparkeringsgarage vid flygplatsen (ett alternativ som kan bli väldigt dyrt väldigt snabbt) måste du ta reda på hur du tar dig till och från flygplatsen snabbt och smidigt.

Du kan såklart låta en vän eller familjemedlem släppa av dig men kom ihåg att allt kan händ. Om din vän till exempel försover sig eller blir försenad så kan du lätt förlora värdefull incheckningstid och riskera att missa ditt flyg.

Vi rekommenderar att du väljer en mer pålitlig professionell tjänst som kan hämta dig på förutbestämd tid. Så länge du organiserar det i förväg och väljer rätt företag, bör du inte ha några problem att komma till flygplatsen i tid.

På vår hemsida så kan du enkelt boka taxi till Kastrup flygplats eller taxi till Sturup flygplats och välja att bli hämtad av professionell personal som vet hur viktigt det är för dig som kund att komma i tid till ditt flyg.

Så exakt hur lång tid innan mitt flyg avgår bör jag vara på flygplatsen?

Vanligtvis rekommenderar vi att du anländer två timmar innan avgång om du ska ta ett inrikesflyg och tre timmar innan avgång för ett internationellt flyg. Även om det kan tänkas låta som onödigt mycket marginal så kommer det att ge dig gott om tid att checka in din väska och ta dig igenom säkerhetskontrollen.

Vad viktigare är, det kommer att ge dig lite rörelseutrymme för att hålla din stress nere i händelse av en oväntad försening. Tänk också på att de flesta flygbolag stänger sina dörrar vid gaten drygt tio till tjugo minuter innan flyget avgår.

Om du upptäcker att du blir nervös över att eventuellt missa ditt flyg så är det inget fel med att vara försiktig och anlända extra tidigt. Om du reser med barn eller en stor grupp, kanske du vill lägga till en timme eller så bara för att vara säker.

Letar du efter ett säkert och smidigt sätt att ta sig till flygplatsen? Åk med Taxi Malmö!

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte till att svara på frågan ”Hur tidigt ska jag komma till flygplatsen?”. Som du kan se finns det inget enkelt, övergripande svar – det bygger på en mängd olika faktorer som du måste ta i beaktande.

Det finns dock steg du kan vidta för att göra hela processen enklare. En sak du kan göra är att boka en säker transport genom en pålitlig tjänst som Taxi Malmö.

Vi erbjuder bekväm service tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan, så det spelar ingen roll hur tidigt ditt flyg avgår. Om du vill boka taxi till flyget så kan du antingen göra det direkt i vår app, hemsida eller kontakta oss!