Taxi priser – hur fungerar det egentligen?

taxi priser

Vi tittar på hur taxipriserna egentligen beräknas

Algoritmer har blivit en avgörande, oundviklig del av vår vardag. De dikterar vilka annonser vi ser, nyheterna vi får, program vi tittar på och mycket annat. De kan vara enormt fördelaktiga. De kan hållas hemliga. Men de kan också göra våra liv knepiga.

Ett område där algoritmer ibland kan orsaka huvudbry är vid affärsresor. Det borde vara enkelt att räkna ut hur mycket en taxiresa kommer att kosta ditt företag. Men som graferna nedan visar så är det inte alltid fallet.

A graph showing the average price per taxi ride on specific routes
Genomsnittligt pris per färd vid specifika rutter tagen från en amerikansk studie kring taxi priser.
Medianpris per mile (ca 1,6km) genom dygnet, samma studie kring taxi priser.

På grund av hur vissa taxiföretags algoritmer fungerar kan priserna för samma resa variera ganska dramatiskt från dag till dag, eller till och med timme för timme.

Naturligtvis kan oförutsägbara händelser som trafikolyckor och de resulterande köerna ha effekt. Men utöver dessa variabler kan det tillkomma en extra kostnad för väntetid, extra kostnader om det finns få taxibilar lediga, osv.

För konsumenter som åker taxi mer sällan är detta en sak. Men när det kommer till företag som reser väldigt ofta med taxi kan konsekvenserna av dessa variabler vara särskilt relevanta.

Varje resepolicy som vilar på de anställdas förmåga att välja den mest kostnadseffektiva lösningen för varje enskild resa är sannolikt dömd att misslyckas från början. I bästa fall är det svårt nog för slutanvändaren att räkna ut slutpriset för en resa. Men att försöka göra det när du har bråttom och navigera från en app till en annan för att jämföra priser på väg från ett viktigt möte till ett annat, är väldigt opraktiskt. Om det här får ske i ett stort företag, kanske på global nivå så blir extraavgifterna och kostnaderna ännu mer betydelsefulla.

Det är därför som Taxi Malmö erbjuder skräddarsydda erbjudande för företag med ett transparent system för prissättning som både tar bort de höga priserna och ger er en fast avgift i förväg för taxiresor i och runt Malmö.

Tänk vad skönt att ha koll på taxi priser och veta att du vid varje resa får marknadens bästa priser utan att behöva leta!

Vill du veta mer om våra tjänster för företag? Klicka här

Vill du boka en taxi?